• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Пам’ятка для батьків «Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан»

Пам’ятка для батьків «Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан»

2022-05-26

/Files/images/собака і дитина.jpg

Пам’ятка для батьків «Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан»

Наші найменші найбільше вразливі, особливо у цей нелегкий час. Психологи поділилисяпорадами для батьків, якідопоможуть дитині зберегти моральний та емоційний стан.

Стадія «шоку» поступово проходить. Ми всі уже знаємо, що робити у випадку оголошення повітряної тривоги. У кожного з нас зібрана базова валізка/наплічник/сумка, яку ми беремо із собою переміщаючись в укриття, — йдеться у дописі. — Хтось перевіз дітей в максимально безпечне місце… Хтось створює таке місце вдома…Турбота про емоційний та моральний стан дітей — одне з основних завдань батьків.

Що варто робити під час війни, коли у вас діти:

  • ·Мінімізуйте перегляд новин з дитиною.В ідеалі, уникайте їх перегляду при дитині. Задля власного спокою можна поставити дедлайн на їх перегляд, уникаючи постійного моніторингу соцмереж.
  • Говоріть з дитиною. Багато. Постійно. Це прекрасний інструмент, який можна взяти із собою в укриття. Намагайтеся бути максимально чесними та озвучуйте лише правдиві факти або те, в чому дійсно впевнені і у що вірите самі.
  • Діти потребують тактильності.Іншими словами, намагайтеся обіймати їх якомога частіше. Для молодших дітей гарно спрацюють пальчикові ігри. Можна спробувати створити максимальне відчуття безпеки: обійміть дитину; ритмічними, проте не динамічними погойдуваннями рухайтеся вправо-вліво або вперед-назад; можна паралельно з цим погладжувати дитину або намугикувати якусь мелодію. І не важливо скільки Вашій дитині років: 4 чи 12…
  • Не соромтеся говорити зі своєю дитиною про власні почуття та емоції.Ви живі! У Вас є емоції! Ви вчите дитину тому, що проявляти їх — це нормально.
  • Прислухайтеся до дітей.Найчастіше, вони транслюють те, що переживають і відчувають мимовільно. Інколи, самі не розуміючи, що з ними відбувається. Дуже гарно спрацює повторення за дитиною її ж тверджень. Наприклад: «Ти злишся на … Так?», «Ти боїшся, що …» і т.д.
  • Спостерігайте за грою дитини.Саме в грі дитина проживає те, що свідомо прожити не в змозі. Гра може допомогти зрозуміти те, що дитина не зможе проговорити.
  • Не втомлюйтеся повторювати дитині, що ви поруч, що ви її захищаєте, турбуєтеся про неї, що вона не самотня. Намагайтеся бути в зоні постійного доступу: фізично, телефоном, по відеозв’язку (у випадках, коли доводиться бути окремо).
  • Дозвольте дитині брати із собою важливу річ або іграшку.Це створить додаткове відчуття безпеки. Якщо десь забувши лишатиме — нагадайте про неї. Якщо загубить — дозвольте посумувати, а, за потреби, запропонуйте обрати іншу для турботи.
  • Не ігноруйте можливості створити символічні ритуали перед сном. Це може бути, наприклад, розмова на нейтральні або спільні теми або обійми зі старшими дітьми. З молодшими дітьми може бути читання або складання казок, обійми та погладжування.
  • Дозволяйте дітям знімати напругу в конструктивний спосіб.Це можуть бути найрізноманітніші ігри та техніки:

·можна рвати або зминати папір;

· гра в «паперові» сніжки;

· можна «боксувати» м’яку подушку;

· запропонуйте крик без крику: просимо дитину спробувати закричати, але без голосу (гучності);

· «стаканчик крику» або «мішечок крику»: можна кричати, але лише направивши цей крик в мішечок або стаканчик;

ігри з водою (воду можна переливати із ємності в ємність) та піском.

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.